Jak wybrać doskonałą lodówkę do wina?

Lodówka do wina, zwana również chłodziarką lub winiarką, musi spełniać kilka kluczowych kryteriów, aby jej zakup miał sens. Wiele osób może uznać to za fanaberię, lub zbędny gadżet, natomiast smakosze wina z pewnością docenią ten zakup, ponieważ pozwala on przechowywać kolekcję win w najlepszych możliwych warunkach. 

Co musi mieć lodówka do wina?

lodówki do winaIstnieje kilka podstawowych kryteriów, które lodówki do wina muszą spełniać, aby wywiązywać się dobrze ze swojego zadania. Pierwszą i najbardziej podstawową cechą, którą chłodziarka powinna mieć to możliwość utrzymania stałej temperatury. Musi ona symulować pobyt w tradycyjnej, podziemnej piwnicy, dlatego temperatura powinna być utrzymywana w okolicach 12 stopni. Utrzymanie stałej temperatury jest kluczowe, gdyż jej wahania poważnie wpływają na żywotność wina. Niemniej ważną rzeczą, którą chłodziarka powinna posiadać jest aktywny filtr węglowy. Pozwala on zachować czyste oraz bezwonne powietrze, który zapewnia wentylację oraz eliminację zapachów, które mogłyby zniszczyć naturalny bukiet oraz smak wina. Kolejnym kluczowym elementem jest oświetlenie lodówki. Optymalne warunki do dojrzewania wina, można osiągnąć w warunkach całkowitej ciemności, gdyż światło psuje smak wina poprzez zwiększenie wytwarzania związków siarki. Jeśli jednak zdecydujemy się na lodówkę ze szklanymi drzwiami, powinny być one wyposażone w specjalny rodzaj szkła ochraniającego przed promieniami UV. Kolejną kwestią jest światło, które nie może być jakie jak w tradycyjnych lodówkach, lub być jakąkolwiek forma halogenu.

Wybór dobrej lodówki do wina nie jest tak prosty jak mogłoby się wydawać, jednakże, znając podstawowe kryteria, które musi spełniać chłodziarka, staje się on o wiele łatwiejszy. Jeśli jesteście fanami wina, potraficie docenić pełnie smaków, rozróżnić wszelakie bukiety i posiadacie domową kolekcje win, taki zakup wydaję się być obowiązkowym.