Miód z kwiatów nawłoci

Nie od dziś wiadomo, że miód to bogactwo witamin. Od wieków używały go nasze babcie jako skuteczny środek na przeziębienia, kaszel, bóle gardła. Do najbardziej popularnych należy miód lipowy lub po prostu wielokwiatowy choć rodzajów tego złotego przetworu jest naprawdę bez liku. Różnią się kolorem, konsystencją i smakiem.

Zapomniane miody nawłociowe  

miód nawłociowyMało kto zna taki wynalazek jak miód nawłociowy. Tak, to prawda jest bardzo rzadko spotykanym produktem. Swoje cudowne właściwości zawdzięcza kwiatom nawłoci. Posiada lecznicze właściwości a także działa bakteriobójczo, moczopędnie, rozkurczowo. Powstaje z kwiatów mimozy czyli nawłoci zwyczajnej. Są one żółtego koloru i kwitną od lipca do września. Jest to rośliną często spotykana w Polsce. Bardzo ekspansywna niepotrzebująca szczególnego traktowania i żyznych gleb. To właśnie dlatego jest traktowana przez jednych jako chwast a przez zielarzy i pszczelarzy jest poszukiwana. Miód nawłociowy w swoim składzie zawiera cenne garbniki, witaminy, kwasy organiczne, flawonoidy i substancje bakteriobójcze. Można go stosować w kuchni i śmiało dodawać do płatków, naleśników, owsianek, kanapek, jogurtów. Jest też używany do wypieku ciast i jako dodatek do kawy i herbaty zamiast cukru. Śmiało można go spożywać także samodzielnie. Co ciekawe znajdziemy go także w wielu kosmetykach. Jest stosowany jako składnik maseczek, odżywek, peelingów, pomadek do ust i jako dodatek do kąpieli leczniczych.

Ten rodzaj miodu na wiele ciekawych właściwości. Sprawdza się doskonale w leczeniu przeziębienia. Wykazuje aktywność antybiotyczną. Wspomaga leczenie górnych dróg oddechowych i podnosi naszą odporność. Dlatego można go stosować zapobiegawczo w okresie jesienno – zimowym. Łagodzi również stany zapalne skóry, odżywia cerę, zapobiega powstawaniu zmarszczek.