Obce kuchnie w Polsce

 

W naszym kraju bardzo popularna jest nasza tradycyjna kuchnia. Często na obiad jemy właśnie dania regionalne polskie, ale od czasu do czasu każdy lubi urozmaicić sobie jadłospis. Nad Wisłą szczególnie dobrze przyjęły się dania chińskie, tajskie, japońskie, ale również i te pochodzące z Europy, czyli między innymi węgierskie, francuskie i włoskie.

Smaki Włoch, czyli pesto

pesto z suszonych pomidorówCharakterystyczną cechą kuchni włoskiej jest przywiązanie do regionu oraz prostota. Dania w różnych miejscach kraju przygotowywane są na świeżo ze składników dostępnych w okolicy o danej porze roku. W sztuce kulinarnej Włoch używa się dużo warzyw i aromatycznych przypraw, takich jak oregano, estragon, bazylia, pieprz, tymianek oraz rozmaryn. Bardzo popularnym produktem w tym państwie jest ser twardy typu podpuszczkowego parmezan. Kuchnia włoska wyspecjalizowała się zwłaszcza w potrawach mącznych, czyli makaronach. W Polsce wyjątkowo upowszechniło się danie z Bolonii, a mianowicie spaghetti bolognese. Istnieją jednak jeszcze inne dodatki do makaronu, takie jak pesto z suszonych pomidorów czy pesto bazyliowe. Głównym składnikiem tego pierwszego są suszone w słońcu pomidory, ale w paście znajdziemy również ser, oliwę extra virgin, czosnek, sól i bazylię. Oryginalnie pochodzi ono z Sycylii. To drugie, zielone pesto, znane na świecie jako pesto alla genovese, to zielony sos z Genui, którego podstawą są rozgniecione w moździerzu liście bazylii z oliwą, z dodatkiem orzeszków piniowych, parmezanu lub innego sera oraz soli.

Jedną z najbardziej rozpowszechnionych na świecie i cenionych przez smakoszy kuchni jest sztuka kulinarna Włoch. Stawia ona na regionalność oraz prostotę, a w daniach najczęściej używa się mąki, oliwy i warzyw. Najbardziej popularne sosy do makaronu, takie jak boloński oraz czerwone i zielone pesto pochodzą właśnie stamtąd.