Produkty że zdrowymi bakteriami

 

Zdrowe, świadome odżywianie stało się priorytetem dla większości młodych ludzi, a szczególnie świeżo upieczonych matek. Od tego co jemy, zależy nasze zdrowie i sprawność fizyczna w podeszłym wieku. Domowe gotowanie ma wiele plusów, a samodzielne przygotowywanie jogurtów sprawia dużo satysfakcji. 

Do czego używać żywych kultur bakterii?

żywe kultury bakteriiNaturalne probiotyki pochodzące z nabiału są dla nas niesamowicie ważne, ponieważ wzmacniają nasz układ odpornościowy i uzupełniają zapasy dobrych bakterii w naszych jelitach. To właśnie w nich odbywa się bardzo ważny proces wchłaniania wartości odżywczych z pożywienia. Naturalne jogurty i kefiry zawierają żywe kultury bakterii, które mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Poza wzmacnianiem i ochroną naszego organizmu, wyścielają wewnętrzną błonę komórkową naszego żołądka w celu ochronienia go przed wpływem kwasu żołądkowego. Dobre kultury bakterii pomagają naszemu organizmowi zwalczać niebezpieczne wirusy i patogeny, które przedostają się do jego wnętrza wraz z powietrzem. Robiąc samodzielnie jogurt w warunkach domowych, mamy pewność, że jest on wykonany tylko z naturalnych składników bez dodatku cukru i mleka w proszku, które może uczulać małe dzieci. Jogurt, czy kefir robimy z mleka, do którego dodaje się żywe kultury zdrowych bakterii i odkłada się w ciepłe miejsce, aby mogły się namnożyć. Taki proces zazwyczaj trwa od sześciu do nawet dziewięciu godzin w temperaturze około czterdziestu stopni Celsjusza. Po upływie czasu, produkt jest gotowy.

Domowy jogurt jest tańszy i zdrowszy, dlatego sporo osób wykonuje go samodzielnie. Sposób wykonania jest bardzo łatwy, a gotowe szczepy bakterii możemy kupić prawie w każdym sklepie że zdrową, ekologiczną żywnością w cenie nieprzekraczającej dziesięć lub piętnaście złotych za jednorazową porcję.