Chłód w gastronomii pilnie poszukiwany

W dzisiejszych czasach ciężko już chyba wyobrazić sobie punkt gastronomiczny lub restauracje, które nie byłby wyposażony w odpowiedni sprzęt chłodniczy. Mogą to być zarówno lady chłodnicze na mięso, lodówki na napoje, zamrażarki, specjalne chłodnie czy przynajmniej klimatyzacja dla gości i pracowników. Niezależnie od marki i klasy urządzeń trzeba jednak brać pod uwagę możliwość awarii każdego sprzętu.

chlodniaNajczęściej awarii ulegają agregaty chłodnicze i sprężarki chłodnicze, czyli elementy dość istotne. Spory jest także koszt ich wymiany, dlatego warto zawsze wiedzieć, gdzie w okolicy można kupić odpowiednie części zamienne AGD. Oszczędzi nam to wielu poszukiwań i nerwów w sytuacji kryzysowej.
Kolejną istotną sprawą, jest posiadanie kontaktu do dobrego specjalisty od tego typu urządzeń. Trzeba zdawać sobie bowiem sprawę z tego, że naprawdę dobrych fachowców coraz trudniej znaleźć. Zdarzają się również takie sytuacje, w których mechanik jest tak bardzo „zawalony robotą”, że nie może zająć się akurat usunięciem naszej awarii.
Problem ten można rozwiązać już na etapie zakupu sprzętu. Bardziej majętni mogą sobie pozwolić na wykupienie urządzenia zapasowego, które będzie można wykorzystać w przypadku nagłej awarii. Mniej zamożnie powinni przynajmniej zaopatrzyć się w odpowiednie części zamienne, które w razie czego będą zawsze pod ręką.
Wadą drugiego sposobu jest to, że trzeba posiadać odrobinę wiedzy z zakresu naprawy urządzeń chłodniczych. Próba naprawy podjęta przez osobę nie mającą o tym zielonego pojęcia, może wręcz pogorszyć sprawę lub doprowadzić do utraty gwarancji.

Dodaj komentarz